ITINERARI

Creadores de principis del s.XX. Dandys, transformistes, provocadores, surrealistes, ambigües, irreverents,  dada, avantguardistes … oblidades

A les darreries del s.XIX i les primeres dècades del s.XX, una sèrie de dones artistes irrompran amb força als cercles artístics europeus, exclusivament masculins fins aquells moments. Amb anhels emancipadors i cansades del paper menor i secundari que la societat els hi assignava, reclamaren la igualtat d’oportunitats necessària per assolir el mateix grau de prestigi que els seus companys masculins. Volien ser visibles, reconegudes, professionals i “veritables artistes” i això no només passava per canviar les masclistes estructures que regien el món de l’art, sinó per qüestionar i transgredir una societat sencera que portava segles deixant molt clar quin havia de ser l’espai i les funcions de les dones axí com les seves principals virtuts.

Trencant els estereotips femenins patriarcals imposats tant per la societat com pels seus propis companys artístics o sentimentals, com el de la “femme-enfant” o la “dona-musa” promoguts pels surrealistes, i lluitant per la conquesta d’espais i drets que els hi eren legítims, les nostres pioneres es reivindicaren com a subjecte capaç de brillar amb llum pròpia. Dones autònomes, lliures, emancipades, rebels i modernes que cercaren una veu propia i exploraren la seva identitat més enllà dels límits imposats per la mirada masculina.

Amb aquest itinerari us convidem a descobrir vida, obra i context d’algunes d’aquestes artistes i intel·lectuals vinculades al barri de Gràcia com Lluïsa Vidal, Remedios Varo, Maruja Mallo, Mercè Rodoreda o Margarida Xirgu. Totes elles marcades per un context històric que veié donar els primers pasos de la lluita per l’emancipació de les dones i la consecució de certes victòries, al mateix temps que l’ombra fosca del feixisme imposava un terrible retrocés.  Els fets tràgics que sacsejaren l’Europa de principis del segle XX troncarien les seves vides i expectatives. Fugitives, represaliades i eternament exiliades. Avui, la majoria encara no tenen plaques a la ciutat, ni són mencionades pels seus discursos històrics o artístics oficials, mentres són commemorades als seus països adoptius resten condemnades a l’ostracisme a casa nostra.


Durada itinerari: 2h
Recorregut: Vila de Gràcia
Punt de trobada: –
Preu: 13€ per persona

Aquest itinerari l’oferim per a grups concertats a data i hora i convinguda. Si sou un grup reduït d’amics o bé una associació, entitat, centre o empresa clica a Reserva i t’informarem de les condicions i tarifes que millor s’ajustin a les vostres necessitats.

Només puntualment programem aquest itinerari al nostre calendari per a públic individual. Si vols estar al dia de l’agenda andrònica subscriu-te al nostre butlletí.