ITINERARI

La participació de les dones en les lluites socials de principis de s. XX al barri de Gràcia

Amb aquesta proposta ANDRONAcultura seguim treballant per la paritat en el terreny de la història. En aquest cas i novament davant la urgència d’un canvi us proposem revisar el paper més reivindicatiu de les nostres antecessores.

Itinerari per Gràcia a partir del qual visibilitzarem la participació de les dones en els processos de canvi polítics i socials que caracteritzen la Barcelona convulsa del tombant de segle XIX-XX. Pioneres que s’atreviren a transgredir els rols que la societat patriarcal imposava i sortiren al carrer per associar-se, per reivindicar drets i llibertats o per protagonitzar revoltes contra el propi exèrcit. Destacarem algunes de les primeres artistes en irrompre en l’escena cultural, anarquistes i lliurepensadores que forjaren les bases del feminisme a la ciutat, obreres en lluita per les millores laborals, militants que prengueren les armes en defensa de la llibertat i d’altres moltes lluitadores que resistiren des de la reraguarda durant la Guerra Civil.

La majoria d’elles no tenen plaques, ni fonts, ni places a la ciutat ni tampoc una menció en els llibres d’història, marcades per la seva doble condició de dones i revolucionaries foren represaliades pels seus coetanis i silenciades per les futures generacions. Amb aquest itinerari us proposem trencar el silenci, aixecar el vel de la invisibilitat i retre homenatge a totes aquestes pioneres que, sens dubte, brillen amb llum propia.


Durada: 2h
Recorregut: Vila de Gràcia
Punt de trobada: Jardinets de Gràcia davant la “Casa Fuster”
Preu : 13€

Aquest itinerari l’oferim per a grups concertats a data i hora i convinguda. Si sou un grup reduït d’amics o bé una associació, entitat, centre o empresa clica a Reserva i t’informarem de les condicions i tarifes que millor s’ajustin a les vostres necessitats.

Només puntualment programem aquest itinerari al nostre calendari per a públic individual. Si vols estar al dia de l’agenda andrònica subscriu-te al nostre butlletí.