ITINERARI

El ressorgiment del moviment feminista durant la Transició

Amb la mort del dictador el 20 de novembre de 1975 s’engegarà un període de represa democràtica on els moviments socials van tenir un paper fonamental com a desestabilitzadors d’un règim que encara lluitava per perpetuar-se. De les cendres d’un període fosc, repressiu i violent, els moviments feministes ressorgiran amb una enorme intensitat, força i originalitat, jugant un paper clau en l’esperat camí cap a la democràcia.

Amb aquest itinerari ANDRONAcultura us convidem a redibuixar el mapa de la ciutat a partir d’una cartografia, fins ara silenciada, però repleta d’espais creats per dones, que van ser decisius en la transformació sociopolítica de la Barcelona de la Transició. Prenent com a punt de partida el Paranimf de la Universitat de Barcelona, on des del dia 27 al 30 de maig de 1976 s’hi aplegaren 4.000 dones per celebrar les Primeres Jornades Catalanes de la Dona, recorrerem aquells espais de Ciutat Vella que van ser testimonis de les incansables lluites feministes. Durant el recorregut ens unirem a les seves principals reivindicacions i consignes per descobrir com es va articular el moviment feminista organitzat de la Barcelona de mitjans dels 70 fins l’inici dels anys 80.

Campanyes tan actuals com “Volem caminar tranquil·les”, “Per una sexualitat lliure” o “La nit és nostra”, engegades ja durant la Transició, ens recorden que els moviments feministes d’avui dia no sorgeixen del no res, sinó que parteixen d’una genealogia precedent de dones que mereix ser recuperada.


Durada: 2 hores i mitja
Recorregut: Ciutat Vella
Punt de trobada: Gran Via de les Corts Catalanes, davant de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona
Preu: 13€

Aquest itinerari l’oferim per a grups concertats a data i hora i convinguda. Si sou un grup reduït d’amics o bé una associació, entitat, centre o empresa clica a Reserva i t’informarem de les condicions i tarifes que millor s’ajustin a les vostres necessitats.

Només puntualment programem aquest itinerari al nostre calendari per a públic individual. Si vols estar al dia de l’agenda andrònica subscriu-te al nostre butlletí.