Itineraris per escoles
NOVETAT
ELS TRAPEROS DE LA TRANSICIÓ
ESO i Batxillerat
Durant l’anomenat període de la Transició una nova generació irromprà en l’escena musical amb un clar posicionament antifranquista i trencant els motlles musicals del règim. Amb aquesta xerrada volem acostar-nos a l’emergir d’aquesta nova cultura musical alternativa que va introduir nous discursos durant la nova etapa de represa democràtica.
NOVETAT
LES DONES I L’ESPORT
ESO i Batxillerat
Un itinerari per conèixer les primeres iniciatives impulsades per les dones a favor de la conquesta de l’esport i la ciutat. A través d’organitzacions com el Club Femení i d’Esports, descobrirem quines pioneres hi van estar implicades i amb quines complicitats van comptar durant l’època de la Segona República.
NOVETAT
LA DICTADURA FRANQUISTA
ESO i Batxillerat
Presentem dos itineraris urbans emplaçats a la Vila de Gràcia i Sants per entendre les profundes transformacions polítiques, socials i urbanes produïdes durant la dictadura franquista a la ciutat de Barcelona. Tot descobrint els agents i les resistències al nou ordre social imposat a la ciutat des de finals dels anys 30.
NOVETAT
LA BARCELONA DELS SERVEIS
ESO i Batxillerat
Itinerari per Ciutat Vella en el qual recorrerem els espais urbans relacionats amb la voluntat històrica de dotar Barcelona de serveis assistencials, alimentaris, de transport, d’oci i de cultura. Per entendre les necessitats que portaren a la creació d’aquests centres i equipaments, descobrir com eren, les activitats què s’hi realitzaven i valorar-ne la seva aportació a la ciutat.
NOVETAT
IDENTITATS I ESPAI PÚBLIC
A la Barcelona dels anys 20 als anys 80
ESO i Batxillerat
Un itinerari per espais que van obrir enormes escletxes de llibertat i on va ser possible desafiar la masculinitat i la feminitat normativa. Llocs on la presència del propi cos a l’espai públic havia de fer trontollar els estereotips de gènere a la ciutat de Barcelona, des dels anys 20 fins ben entrats els 80.
NOVETAT
LA BARCELONA OBRERA
La lluita de classes a la ciutat industrial
ESO i Batxillerat
Itinerari en motiu del centenari de la vaga de la Canadenca. Descobrirem els escenaris de la Rosa de Foc, una Barcelona combativa on la classe obrera es va erigir per construir una societat més lliure i justa. A través de localitzacions, imatges i textos tractarem les aportacions del moviment obrer i l’evolució de la lluita de classes fins l’esclat de la Guerra Civil.
NOVETAT
MARIA AURÈLIA CAPMANY
ESO i Batxillerat
En aquest itinerari, recorrerem els espais que van determinar la producció literària de Maria Aurèlia Capmany al mateix temps que es convertien en aliats i còmplices del ressorgiment dels moviments feministes, convertits en elements clau per la transformació sociopolítica de la Barcelona de la Transició.
PIONERES
Les primeres lluites pels drets de les dones
ESO i Batxillerat
Itinerari per Ciutat Vella on descobrirem com s’aconseguirem les primeres conquestes en matèria d’igualtat i lainfluència de la lluita de les dones en la construcció de la societat moderna. Partint de la situació i les lluites de les nostres pioneres reflexionarem amb els alumnes sobre la nostra situació actual.
DONES D’AVANTGUARDA
Pintores, novelistes i poetes de principis del s. XX
ESO i Batxillerat
A finals del S.XIX una sèrie de joves artistes de tot Europa reclamava amb força la seva presència i participació en els cercles artistístics de l’època, exclusivament masculins fins aquell moment. El seu objectiu i determinació eren comuns: convertir les seves habilitats artístiques en una PROFESSIÓ.
BARCELONA EN GUERRA
Itinerari urbà i visita al refugi 307
ESO i Batxillerat
Una activitat per il·lustrar la determinació i perseverància amb què la ciutadania va respondre a una situació tan terrible com desconeguda: els bombardejos aeris indiscriminats sobra la ciutat. A partir d’un recorregut urbà i la visita al Refugi 307 aprofundirem en els fets de la Guerra Civil i en les dificultats que la població va haver de superar.
LA FORÇA DEL VAPOR
Les transformacions urbanes i socials del s.XIX
Cicle Superior Primària, ESO o Batxillerat
La segona meitat del s.XIX esdevé un període clau per entendre el naixement de la Barcelona moderna. La influència que genera la revolució industrial obliga la transformació de la ciutat que, oberta a Europa, assimila el corrent renovador que inunda el vell continent.
GRÀCIA
de vila a barri
Cicle Superior Primària, ESO i Batxillerat
Un itinerari retrospectiu per descobrir la història de Gràcia, la seva transformació urbanística i la relació que ha mantingut amb la ciutat de Barcelona. A partir de la interpretació de l’urbanisme i de l’observació dels elements patrimonials, les arquitectures actuals o els seus comerços, traçarem l’evolució del barri fins els nostres dies.
S.XIX BARCELONA PRODIGIOSA
Invents i modernitat
Cicle Superior Primària, ESO i Batxillerat
Imaginar Barcelona al s. XIX és, sens dubte, emprendre un viatge espectacular. L’apareció de la màquina de vapor, l’arribada del tren i les “noves catedrals de la humanitat”, la immersió de l’Ictineu, la il·lusió projectada pel cinematògraf, el Modernista o l’esperança a mans de les vacunes contra el còlera ens evoquen una ciutat bolcada al progrés.
RETROSPECTIVA BARCELONA
L’evolució urbanística de la ciutat
Cicle Superior Primària, ESO o Batxillerat
Barcino any 12 a.C. – Barcelona avui. Amb aquesta activitat proposem a l’alumnat una ruta diferent, una passejada alternativa que a través d’una mirada completa i amena ens portar a copsar l’evolució de la ciutat a través de la transformació del seu urbanisme, els esdeveniments històrics més significatius i els edificis més singulars.
ÈPOCA MODERNA
Agitació i esplendor a la ciutat dels ss. XVII i XVIII
ESO i Batxillerat
L’any 1615 es publicava la segona part del Quixot. En l’obra, Barcelona fou l’única ciutat real de totes les descrites per Miguel de Cervantes qui, havent-la visitat amb anterioritat, va dedicar-li aquest honor. I és que durant tota l’època moderna aquesta ciutat singular, vital i industriosa, fou referent entre totes les de la Corona d’Aragó.
DEL ROMÀNIC AL GÒTIC
Un art nou per una societat canviant
Cicle Superior Primària, ESO i Batxillerat
La Barcelona medieval evoluciona com a ciutat a cop de picapedrer, amb el disseny de muralles, esglésies, parròquies i nous palaus. Amb aquest itinerari identificarem i analitzarem els elements arquitectònics, escultòrics i culturals que ens mostren el pas d’una societat rural vers una societat urbana.
BARCHINONA
Vida quotidiana a la ciutat medieval
Cicle Superior Primària, ESO i Batxillerat
Un recorregut que es centra en els segles XIII i XIV per tal de conèixer com es vivia a la Barcelona medieval, una ciutat madura políticament i en ple desenvolupament econòmic, cultural i artístic. Prenent com a punt de partida l’esdevenir diari dels antics ciutadans reconstruirem la dimensió general de la societat barcelonina a l’Edat Mitjana.
AVE BARCINO!
L’origen de la ciutat que som avui
Cicle Superior Primària, ESO i Batxillerat
Un itinerari a través dels vestigis de l’antiga colònia de Barcino per entendre el naixement de la ciutat i la seva evolució. A través de la participació per part de l’alumnat identificarem aquells aspectes que hem heretat dels primers habitants de la ciutat i que encara avui ens permeten dir que som descendents dels romans.