Itineraris per escoles

Novetat

GÈNERE I ESPAI PÚBLIC

Un itinerari per espais que van obrir enormes escletxes de llibertat i on va ser possible desafiar la masculinitat i la feminitat normativa. Llocs on la presència del propi cos a l’espai públic havia de fer trontollar els estereotips de gènere a la ciutat de Barcelona, des dels anys 20 fins ben entrats els 80.

DONES_HISTORIA

Itinerari per Ciutat Vella on descobrirem com s’aconseguirem les primeres conquestes  en matèria d’igualtat i lainfluència de la lluita de les dones en la construcció de la societat moderna. Partint de la situació i les lluites de les nostres pioneres reflexionarem amb els alumnes sobre la nostra situació actual.

DONES_AVANTGUARDA

A finals del S.XIX una sèrie de joves artistes de tot Europa reclamava amb força la seva presència i participació en els cercles artistístics de l’època, exclusivament masculins fins aquell moment. El seu objectiu i determinació eren comuns: convertir les seves habilitats artístiques en una PROFESSIÓ.

GRACIA

GRÀCIA
de vila a barri

Cicle Superior Primària, ESO i Batxillerat

Un itinerari retrospectiu per descobrir la història de Gràcia, la seva transformació urbanística  i la relació que ha mantingut amb la ciutat de Barcelona. A partir de la interpretació de l’urbanisme i de l’observació dels elements patrimonials, les arquitectures actuals o els seus comerços, traçarem l’evolució del barri fins els nostres dies.

URBANISME

RETROSPECTIVA BARCELONA
L’evolució urbanística de la ciutat

Cicle Superior Primària, ESO o Batxillerat

Barcino any 12 a.C. – Barcelona avui. Amb aquesta activitat proposem a l’alumnat una ruta diferent, una passejada alternativa que a través d’una mirada completa i amena ens portar a copsar l’evolució de la ciutat a través de la transformació del seu urbanisme, els esdeveniments històrics més significatius i els edificis més singulars.

REFUGI_307

Una activitat per il·lustrar la determinació i perseverància amb què la ciutadania va respondre a una situació tan terrible com desconeguda: els bombardejos aeris indiscriminats sobra la ciutat. A partir d’un recorregut urbà i la visita al Refugi 307 aprofundirem en els fets de la Guerra Civil  i en  les dificultats que la població va haver de superar.

BCN_OBRERA

Aquest curs es commemoren els 100 anys de l’esclat de la Revolució Russa. Aquell any de 1917, culminava la revolta que uns anys abans inicià el poble rus enfront dels abusos de la monarquia imperial. En plena Primera Guerra Mundial els esdeveniments acabaren per destruir la família reial i propiciar la fi del tsarisme.

TRANSFORMACIO

LA FORÇA DEL VAPOR
Les transformacions urbanes i socials del s.XIX 

Cicle Superior Primària, ESO o Batxillerat

La segona meitat del s.XIX esdevé un període clau per entendre el naixement de la Barcelona moderna. La influència que genera la revolució industrial obliga la transformació de la ciutat que, oberta a Europa, assimila el corrent renovador que inunda el vell continent.

BCN_PRODIGIOSA

S.XIX BARCELONA PRODIGIOSA
Invents i modernitat

Cicle Superior Primària, ESO i Batxillerat

Imaginar Barcelona al s. XIX és, sens dubte, emprendre un viatge espectacular. L’apareció de la màquina de vapor, l’arribada del tren i les “noves catedrals de la humanitat”, la immersió de l’Ictineu, la il·lusió projectada pel cinematògraf, el Modernista o l’esperança a mans de les vacunes contra el còlera ens evoquen una ciutat bolcada al progrés .

ROMANIC_GOTIC

DEL ROMÀNIC AL GÒTIC
Un art nou per una societat canviant 

Cicle Superior Primària, ESO i Batxillerat

La Barcelona medieval evoluciona com a ciutat a cop de picapedrer, amb el disseny de muralles, esglésies, parròquies i nous palaus. Amb aquest itinerari identificarem i analitzarem els elements arquitectònics, escultòrics i culturals  que ens mostren el pas d’una societat rural vers una societat urbana.

SS_XVII_XVIII

L’any 1615 es publicava la segona part del Quixot. En l’obra, Barcelona fou l’única ciutat real de totes les descrites per Miguel de Cervantes qui, havent-la visitat amb anterioritat, va dedicar-li aquest honor. I és que durant tota l’època moderna aquesta ciutat singular, vital i industriosa, fou referent entre totes les de la Corona d’Aragó.

BARCINO

AVE BARCINO!
L’origen de la ciutat que som avui

Cicle Superior Primària, ESO i Batxillerat

Un itinerari a través dels vestigis de l’antiga colònia de Barcino per entendre el naixement de la ciutat i la seva evolució. A través de la participació per part de l’alumnat identificarem aquells aspectes que hem heretat dels primers habitants de la ciutat i que encara avui ens permeten dir que som descendents dels romans.

BARCHINO_QUOT

BARCHINONA
Vida quotidiana a la ciutat medieval

Cicle Superior Primària, ESO i Batxillerat

Un recorregut que es centra en els segles XIII i XIV per tal de conèixer com es vivia a la Barcelona medieval, una ciutat madura políticament i en ple desenvolupament econòmic, cultural i artístic. Prenent com a punt de partida l’esdevenir diari dels antics ciutadans reconstruirem la dimensió general de la societat barcelonina a l’Edat Mitjana.