MIRADES: CINEMA, IMAGINARIS I PODER. FILMOTECA DE CATALUNYA

Una audioguia coral que reflexiona al voltant de l’exposició Marilyn Monroe by Milton H. Greene. 50 seassons.

Diferents figures de l’àmbit del cinema, les ciències socials, l’art, l’activisme o la literatura conversen al voltant de les fotografies que Milton H. Greene li fa a Marilyn Monroe entre 1953 i 1957 període en que l’actriu es consolida com estrella cinematogràfica i com a objecte de desig d’abast gairebé mundial. És també durant aquest període que l’actriu es revela contra l’ encotillament al que la sotmet la indústria del cinema, tant a nivell professional, no obté el mateix salari que els actors masculins, com artístic, per la poca profunditat dels personatges femenins que representa. El pols de l’actriu contra un dels grans magnats de Hollywood, la companyia Fox on treballava, la portarà a crear la seva pròpia productora conjuntament amb el fotògraf Milton H. Greene.

Les imatges de l’exposició ens permeten reflexionar al voltant del poder de la imatge, dels arquetips femenins en la cultura audiovisual i de com l’ omnipresent indústria del cinema dirigida majoritàriament per homes genera una nova cultura de masses que impregna l’imaginari col·lectiu i acaba donant forma a les relacions socials i l’erotisme.

Al mateix temps, les fotografies d’una Marilyn prenent el control de la seva carrera i de la seva pròpia imatge però sense deixar de buscar l’activació del desig masculí també interpel·len el nostre present i els debats al voltant de la sexualitat com element d’apoderament o de subjugació en el marc del sistema de gènere patriarcal.

Participen:

Mary Nash

Marina Subirats

Imma Merino

Miquel Missé

Juana Dolores Romero

Tanit Plana

Patrycia Centeno

Marta Nieto

Veu narradora: Laura Blanch

Idea original d’Androna Cultura

Guió, edició i muntatge: Androna Cultura