FER-SE LLOC. CCCB

Projecte de recerca i creació sobre el barri del Raval.

Fer-se lloc  convida a les noies del Raval d’entre 17 i 25 anys a investigar el seu barri i la manera en què aquest influeix sobre les seves vides. Una exploració col·lectiva per submergir-se, pensar i apropiar-se de l’entorn urbà, de les seves virtuts i les seves problemàtiques.

La ciutat no ha estat pensada per les dones i les inèrcies de la societat sovint provoquen que l’experiència urbana sigui incòmoda o inclús vetada per moltes d’elles. Les dones, malgrat tot, sempre han fet aflorar la vida, les cures o la protesta a les escletxes de les grans urbs, creant espais propis o ocupant i resignificant espais monopolitzats per la masculinitat dominant.

El projecte Fer-se lloc vol posar el focus d’atenció en aquells espais íntims de la vida quotidiana on les noies prenen consciència de la seva condició, aquells espais de trobada i complicitat des d’on poder compartir l’experiència de ser dones en una ciutat patriarcal. 

Si les nostres àvies utilitzaven terrats, porteries, mercats o cuines per tenir un espai propi, quins espais utilitzen les joves al segle XXI? Tenen lloc les noies al Raval? 

Al llarg de 10 sessions explorarem la ciutat, mapejarem el barri, conversarem amb dones d’altres generacions i posarem en comú les nostres experiències. Un procés que ens permetrà investigar el territori que habitem diàriament i reflexionar sobre la nostra vida quotidiana de la mà d’expertes sobre feminisme, història i urbanisme.

L’objectiu, la creació d’una cartografia que visibilitzi i posi en valor aquells espais del Raval que han servit a les dones com a punts de trobada, racons de confidències i espais de sociabilitat des de la dictadura franquista fins avui. Espais aparentment anodins però que conformen un mapa clau d’espais còmplices que faciliten una socialització amable entre iguals, que anuncien la ciutat que volem i que ens permeten ser conscients de la nostra posició en el món.

Finalment tot allò investigat servirà per crear una peça teatral amb la directora i dramaturga Carla Rovira que posi en valor, reivindiqui i expliqui la importància dels espais del barri que freqüenten  les noies.

Participen: Col·lectiu Punt 6, la historiadora Isabel Segura, Ca la dona i la dramaturga Carla Rovira.

Clica aquí per a més informació i inscripcions

Aquest projecte ha estat creat per Androna Cultura i el CCCB amb el suport de les beques “Premi Barcelona 2020” atorgades per l’Ajuntament de Barcelona.