EXPLORACIONS URBANES. CCCB

PROJECTE EDUCATIU

Exploracions Urbanes és un projecte educatiu creat per Androna cultura i el CCCB que indaga sobre tot allò que no apareix en els mapes convencionals des de la mirada de l’alumnat de 4at d’ESO de dues escoles de Barcelona.

Al llarg de tres mesos els nois i noies surten al carrer i observen, reflexionen i registren la seva intimitat però també els nusos i les forces que donen forma a la vida col·lectiva: les desigualtats, les normes i les històries compartides que sovint no són narrades.

D’aquesta manera, alumnes d’una i altra escola exploraran la ciutat i el seu barri amb la voluntat de teixir l’experiència quotidiana i els seus interessos amb la complexitat urbana i les múltiples realitats que hi conviuen. Un procés d’auto-coneixement, en el que els joves prenen consciència de la seva posició al món i alhora s’ apropien de la ciutat a partir de la descoberta i la comprensió de l’espai que habiten.

El resultat, una cartografia i un projecte artístic on l’experiència i l’imaginari dels nois i noies s’entrellaça amb reflexions sobre l’entorn urbà i la memòria de la ciutat.

Durant el curs 2021-22 es realitzarà la segona edició d’Exploracions Urbanes de la mà d’ Androna Cultura amb la col·laboració de Versembrant. En aquesta ocasió, el projecte es desenvoluparà al barri del Raval on participarà l’alumnat de Miquel Tarradell i al barri de Can Baró amb l’escola ACIS Artur Martorell.

En el nou curs centrarem la mirada en el marc conceptual de la ciutat cuidadora atenent l’estar i el sentir dels alumnes als espais del barri però també com d’altres persones amb circumstàncies diverses es relacionen amb el territori. L’edició d’enguany també posa l’èmfasi en la memòria històrica cercant i posant en valor aquelles mobilitzacions veïnals relacionades amb el dret a la ciutat i la dignificació dels barris.

La cançó i el rap seran els llenguatges des d’on cercar paraules per expressar tot allò après, viscut i reflexionat. El projecte culminarà amb la rebuda dels joves de l’altre escola a qui mostraran de forma creativa tot allò descobert esdevenint amfitrions del seu barri per un dia.