CASTELL DE PENYAFORT

Als peus del Parc del Foix, s’alça un dels enclavaments patrimonials més emblemàtics de l’Alt Penedès. Amb més de deu segles d’existència, el conjunt arquitectònic del Castell de Penyafort, testimonia l’evolució d’un territori que concentra, a escala local, alguns dels fets més transcendentals de la Història de Catalunya.

El Castell de Penyafort és una construcció que data del s. XI i inclou elements arquitectònics d’origen medieval, barroc i neoclàssic. Els seus inicis es troben al voltant d’una torre de defensa amb algunes dependències annexes en les que l’any 1285 nasqué Raimon de Penyafort.

Durant el s. XI al raser del castell d’Olèrdola s’erigí com torre de guaita destinada a protegir la terra conquerida als musulmans d’Al-Andalus. Des de llavors, una església, un convent, una residència d’estiueig de la burgesia industrial i fins i tot una presó depenent de l’aviació republicana durant la Guerra Civil, s’han anat afegint a la fortificació original donant lloc al polièdric i ric conjunt arquitectònic actual. 

Des de l’any 2002 les estructures que el conformen són propietat de l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos, qui inicià un procés de restauració i consolidació del conjunt, vigent actualment, i que dia a dia conserva i difon un valuós llegat cultural.

Des del 2016 ANDRONAcultura ens encarreguem de la gestió, la creació d’activitats i la implementació de les visites guiades al castell Descobreix el Castell de Penyafort, La cuina dels frares i Memòria de la guerra aèria.