Creació de projectes de divulgació històrica, recerca i redacció de continguts i gestió cultural

L’equip d’ANDRONAcultura dissenyem, documentem i implementem projectes de divulgació històrica, artística i cultural per a museus, entitats i institucions.

Ens dediquem a:

  • RECERCA I DIVULGACIÓ HISTÒRICA EN PERSPECTIVA FEMINISTA
  • CREACIÓ I DESENVOLUPAMENT DE PROJECTES CULTURALS
  • CREACIÓ I DESENVOLUPAMENT DE PROJECTES EDUCATIUS
  • INTERPRETACIÓ HISTÒRICA DEL PATRIMONI
  • IMPLEMENTACIÓ DE VISITES GUIADES, ITINERARIS i ACTIVITATS EDUCATIVES A MUSEUS I ESPAIS PATRIMONIALS
  • DOCUMENTACIÓ I CONTINGUTS PER A EXPOSICIONS
  • CREACIÓ D’EINES I MATERIAL EDUCATIU
  • PUBLICACIONS
  • DISSENY I CREACIÓ DE PLANS DE DIFUSIÓ CULTURAL I PATRIMONIAL
  • GESTIÓ CULTURAL

La nostra trajectòria professional es vincula de forma especial a la difusió de la MEMÒRIA HISTÒRICA, sobretot en els camps de la història de la GUERRA CIVIL, la DICTADURA FRANQUISTA i LA TRANSICIÓ i de la HISTÒRIA DEL MOVIMENT FEMINISTA en el context català i especialment a la ciutat de Barcelona.

Alguns projectes recents:

EXPOSICIÓ ROSES DE FOC

El passat mes de desembre de 2019 s’inaugurava l’exposició ROSES DE FOC. Dones en lluita BCN 1874-1936 que Androna Cultura vam realitzar conjuntament amb l’Ateneu del Raval.

La mostra combina la recerca i la divulgació històrica amb la creació contemporània. Deu il·lustradores actuals retraten la particiació de les dones en les lluites col·lectives que transformaran la Barcelona moderna. Un recorregut artístic i històric que visibilitza les dones com agents de transformació social i reivindica la imprompta d’un contrapoder popular que s’estenia molt més enllà de la fàbrica.

PROJECTE D’APRENENTATGE I SERVEI AMB L’INSTITUT MIQUEL TARRADELL, EL CCCB I TOT RAVAL

Durant el curs 2019-2020 ANDRONA hem format part del projecte Apadrina el teu equipament de l’Institut Miquel Tarradell: un projecte en xarxa de Tot Raval que creix any rere any, i que vincula diferents establiments culturals i educatius fent-los més propers i accessibles a infants i joves del barri del Raval.
Androna realitzem la formació sobre història del moviment feminista per preparar rutes al Raval inspirades en l’exposició Feminismes! del CCCB que els alumnes d’Integració social hauran de desenvolupar al llarg del projecte.

CREACIÓ D’UN ESPAI FAMILIAR AMB NOVES PROPOSTES EDUCATIVES AL CIARGA

El CIARGA amplia la seva oferta educativa amb un nou espai familiar on els més petits poden completar la visita al centre fent ús d’un nou àmbit creatiu i didàctic especialment pensat per a ells.

Es tracta d’un projecte creat per enriquir la visita dels grups familiars al centre, afavorint la participació de tota la família a apropar-se i conèixer l’espai de forma dinàmica i divertida. ANDRONAcultura hem format part d’aquest projecte participant en el procés de creació de les activitats educatives i el disseny

INDÒMITES: TEATRE COMUNITARI

Assesorament històric i dinamització per la creació de l’obra Indòmites. Un projecte de Xamfrà i el col·lectiu Las Anónimas inspirat en el nostre llibre El Raval i els inicis del feminisme obrer

LA GRAN VISTA: PROJECTE D’APRENENTATGE I SERVEI

Un projecte conjuntament amb el MUHBA, Drac Màgic i Institut Ferran Tallada.

Partint de la història del Turó de la Rovira els alumnes s’han acostat al fet migratori i al barri com a espai esencial d’acollida. A partir d’aquí han realitzat peces documentals partint d’experiències migratòries properes al seu entorn.

EL RAVAL I ELS INICIS DEL FEMINISMES OBRER: EXPOSICIÓ

Llibre divulgatiu escrit per l’Emma Fernández Parcerisa d’ANDRONAcultura i publicat per Tot Raval. La publicació visibilitza la història del naixement del feminisme a la ciutat i en concret al barri del Raval. Aquesta va ser possible gràcies a una subvenció de l’Ajuntament de Barcelona i es va repartir per les escoles, entitats i veïns i veïnes del barri. Al voltant es van organitzar diferents activitats per acostar la història de les nostres pioneres a les associacions del barri.

COM LES DONES HAN FET -I FAN- ROQUETES: EXPOSICIÓ

ANDRONAcultura juntament amb el Centre Toni i Guida, la Comissió de Dones, Revista Talaiot, Foto Roquetes i la historiadora Roser Forn i amb la col·laboració de moltes veïnes de Roquetes, hem creat l’exposició itinerant: Com les dones han fet -i fan- Roquetes.

L’exposició visibilitza la participació de les dones en la construcció del barri des del moviment veïnal, l’educació, la sanitat o la cultura.

IMPLEMENTACIÓ DE VISITES GUIADES, ITINERARIS I ACTIVITATS EDUCATIVES A MUSEUS I ESPAIS PATRIMONIALS

CENTRES DEL MUHBA REFUGI 307 I TURÓ DE LA ROVIRA: DIVULGACIÓ HISTÒRICA ESPECIALITZADA EN ESPAIS DE LA GUERRA CIVIL:

Des del 2011 l’equip d’ Androna realitzem pel Museu d’Història de Barcelona la creació de guions de continguts i la implementació de les visites guiades i itineraris especialitzats per escoles i per grups adults concertats als Centres d’Interpretació Històrica: Refugi 307 i Turó de la Rovira.

CIARGA (CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE L’AVIACIÓ REPUBLICANA I DE LA GUERRA AÈRIA): DIVULGACIÓ HISTÒRICA ESPECIALITZADA EN ESPAIS DE LA GUERRA CIVL:

Androna s’encarrega de la gestió, l’obertura de l’espai, la creació d’activitats i la realització de visites guiades per escoles i públic adult al Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria (CIARGA).

ATENEU BARCELONÈS: VISITES GUIADES AL PALAU SAVASSONA

Des del 2011 ANDRONAcultura realitza les visites guiades al Palau de Savassona (seu de l’Ateneu Barcelonès) Redescobreix l’Ateneu. Les visites per públic adult o adaptades a escoles ressegueixen la història de l’entitat i destaquen el valor patrimonial de l’edifici on es troba. 

El nostre equip també va realitzar el guió de continguts d’aquesta activitat que recopila els més de 150 anys d’història de l’ateneu.