ITINERARI ESCOLAR

Les pioneres de l’esport a Barcelona i la seva relació amb el feminisme

La incorporació de les dones a la pràctica esportiva no va ser fàcil. Molts van ser els detractors que s’hi van oposar i al·legant motius “biològics”, estètics i morals desplegaren tot l’argumentari patriarcal per evitar que les dones practiquessin i sociabilitzessin a través de l’esport. Malgrat tots els obstacles, moltes van ser les pioneres que a contracorrent van utilitzar l’esport com a via d’emancipació, llibertat, autonomia i empoderament. La gran majoria han estat absolutament oblidades tot i les seves espectaculars i significatives trajectòries.

ANDRONAcultura presentem un itinerari per visibilitzar quines van ser les primeres iniciatives impulsades per dones per la conquesta de l’esport i la ciutat. Analitzarem la modernitat d’organitzacions com el Club Femení i d’Esports, veurem quines pioneres hi van estar implicades i amb quines complicitats van comptar durant l’època de la Segona República. Mostrarem també com aquestes primeres demandes d’accés a l’àmbit esportiu, portaven implícit el desafiament del model de dona tradicional centrat en la domesticitat i la conquesta de l’espai públic.


Durada: 2h aprox. (adaptable)
Recorregut: Ciutat Vella
Materials: S’entregarà als alumnes material de mà i exercicis a realitzar col·lectivament durant la ruta o posteriorment a l’aula.