ITINERARI ESCOLAR

Repressió i resistències

ANDRONAcultura us proposem dos itineraris urbans per donar a conèixer els agents i les resistències al nou ordre social que la dictadura franquista imposaria a Barcelona a la fi de la Guerra Civil. Els escenaris escollits són la Vila de Gràcia i Sants, nuclis d’antiga tradició industrial i cooperativista, on els poders eclesiàstics i governamentals van sotmetre la població al discurs del nacional-catolicisme i a una despietada maquinària repressiva dirigida a implementar un règim polític, social i econòmic que censurava les persones condemnant-les per raons de religió, sexe i pensament.

En aquells anys però, en la clandestinitat primer i a la llum després, també naixeria una resistència popular que, tot i atacada ferotgement pel feixisme espanyol, aconseguiria enfrontar el franquisme prenent els carrers amb consignes i crides a la desitjada llibertat.

Els itineraris resseguiran localitzacions importants per entendre les profundes transformacions polítiques, socials i urbanes produïdes durant la dictadura. Mostrarem l’impacte que el nou escenari repressiu va tenir sobre la població i l’enorme retrocés que suposà la pèrdua de drets i llibertat. Analitzarem com sobrevisqué i es començà a articular a partir dels anys 60 la resistència antifranquista.


Durada: 2h aprox. (adaptable)
Recorregut: Sants / Vila de Gràcia
Materials: S’entregarà als alumnes material de mà i exercicis a realitzar col·lectivament durant la ruta o posteriorment a l’aula.