En el marc de la Festa Major del Raval, que se celebrà del 12 al 15 de juny de 2018, la Fundació Tot Raval programà un conjunt de visites comentades al patrimoni històric, cultural i artístic del barri. Des d’Androna Cultura vam voler unir-nos-hi a través de l’itinerari “El Raval i els inicis del feminisme obrer”, en el qual hi van participar una quinzena de dones procedents de l’Associació Diàlegs de Dones.

Resseguint les passes que fa més d’un segle traçaren les àvies simbòliques del feminsime català, vam recorrer aquells espais oblidats i silenciats que conformen el traçat de l’antic Districte V on s’originaren les primeres lluites col·lectives a favor dels drets i les llibertats de les dones a la Barcelona de finals del segle XIX i inicis del XX.

Arrencant l’itinerari des de la Casa-fàbrica Bernardí Martorell, un dels vestigis que ens transporten al procés d’industrialització a la ciutat, vam relacionar la situació d’explotació, opressió i subalternitat de les dones en aquest context amb l’espurna que encendrà la primera flama dels moviments feministes a la ciutat. El Raval es va convertir ben aviat en l’escenari indiscutible d’un nou model socioeconòmic que s’alimentava de la situació de subalternitat femenina, existent en tots els àmbits socials, amb el propòsit d’enriquir-se i legitimar la posició desigual de les dones en una ciutat que sovint les expulsava i les relegava a la marginalitat.

En cadascun dels punts on ens vam aturar vam reivindicar aquelles pràctiques de resistència d’un moviment social embrionari que s’anà consolidant a força d’exigir millores en les condicions de vida de les dones de classe obrera, qüestionant i transgredint contínuament els codis de gènere imposats.

Indrets invisibles i desconeguts en la història urbana de Barcelona des dels quals vam recuperar i reconèixer l’experiència de les pioneres del feminisme obrer al Raval, trepitjant les mateixes llambordes que fa més d’un segle conformaren el paisatge urbà del barri i que utilitzaren les principals impulsores d’aquest moviment social en l’aixecament de barricades per desafiar els poders dominants. Espais de memòria, de connexions, de complicitats i solidaritats teixits de la mà de les nostres antecessores que resulten imprescindibles per valorar i dignificar el poder col·lectiu dels moviments socials i d’aquelles persones que actualment habiten els barris i que, amb la seva voluntat, esforç i treball incansable construeixen i transformen les ciutats.