DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS AL CIARGA

PASSI DE LA PEL·LÍCULA SOTABOSC

CIARGA (Santa Margarida i els Monjos)
Divendres 18 de maig a les 20:30h

Presentació de la pel·lícula Sotabosc, a càrrec del director David Gutiérrez Camps en motiu dels actes de celebració del Dia Internacional dels Museus 2018.

El Musa Camara (Mauritània, 28 anys) no té feina. Passa els seus dies deambulant en solitud pels bells boscos i les complexes urbanitzacions que envolten Cassà de la Selva. Dedica les seves hores a la recol·lecció de pinyes i bruc, que després ven a petits empresaris de la comarca. Amb allò que treu d’aquestes petites transaccions, aquest jove africà malviu en una casa compartida amb d’altres estrangers. Davant de les dificultats i els pocs beneficis que reporten aquestes activitats, a vegades intenta buscar feina per urbanitzacions en declivi. Sovint, també no sap què fer i simplement deambula. Viu als afores de la societat europea del segle XXI, però es dedica allò que és més antic: la recol·lecció salvatge de fruits de la naturalesa. Amb un tempo tranquil, poques paraules i actitud observadora, la càmera acompanyarà el Musa en les seva aventura quotidiana per una Catalunya rural on encara són paleses les conseqüències de l’explosió de la bombolla immobiliària. El Musa lluita per la seva supervivència d’una forma molt primària i, alhora, molt bella. Ha estat expulsat dels espais civilitzats i habita en els marges, en els espais deshabitats per la nostra societat, com puguin ser els boscos i les urbanitzacions. I és que el somni de la civilització occidental l’ha apropat a l’animalitat d’una manera que no esperava. Ell sembla prendre s’ho amb humor i parsimònia: les aigües de la tristesa corren per sota terra.

David Gutiérrez Camps és cineasta, té 34 anys i viu a Barcelona. Va estrenar el seu primer llarg, The Juan Bushwick Diaries, el 2013, amb molt bona acollida crítica. També ha dirigit anuncis, videoclips i documentals. Els seus curtmetratges han estat presentats a festivals internacionals com el CPH DOX a Copenhaguen o l’Images Festival a Toronto i programats a seus l’Anthology Film Archives de Nova York o Le Bal de Paris. Va créixer a Vidreres (Girona) i va estudiar comunicació audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i a la FAMU de Praga. Va finalitzar els seus estudis a la New School de Nova York.