ITINERARI

La lluita per l’habitatge i el dret a la ciutat

Al voltant del Turó de la Rovira s’extenien el tres nuclis de barraques més poblats de la zona del Carmel-Can Baró: Raimon Casellas, Francesc Alegre i Marià Labèrnia, coneguts popularment pels veïns i veïnes com “el Santo”, “el Hoyo” i “los Cañones” respectivament. En els anys 60, moment àlgid del barraquisme a la ciutat, hi visqueren unes tres mil persones en unes 700 barraques. Famílies treballadores, majoritàriament migrades, que desafiant la marginalitat i l’oblit als quals la ciutat els condemnava, foren les primeres en organitzar-se i lluitar per tal que les seves demandes d’una vida i habitatge dignes fossin escoltades i resoltes finalment per les institucions.

El fenomen del barraquisme venia de lluny, Barcelona des de finals del s.XIX ja arrosegava la problemàtica de l’infrahabitage obrer com a conseqüència d’una mala gestió política pel que fa la construcció de vivendes a la ciutat. El dèficit de cases destinades a allotjar les franges més humils de la classe treballadora, s’agreujà en època franquista amb les arribades migratòries provocades per la repressió política i la misèria. Les famílies que arribaven a la ciutat buscant anonimat, una vida millor i, en definitiva, un futur, trobaven feina però no cases. Així, barris en aquell moment poc construits i on el sòl era més econòmic es van poblar de barraques i autoconstrucció precària, esdevenint les noves perifèries urbanes, territoris “on la ciutat perdia el nom”, oblidats i desatesos, però al mateix temps reductes de resistència antifranquista, on els llaços, el cooperativisme i la forta organització dels seus habitants farien possible l’emergir d’un barri digne.

Amb aquest itinerari ens endinsarem al fenomen de barraquisme a partir dels barris del Carmel i Can Baró. Resseguint els emplaçaments i els vestigis conservats de les barraques als voltants del Turó de la Rovira, entendrem el problema de l’infrahabitatge, la situació dels seus protagonistes i la incansable lluita de la Vocalia de Barraques de l’Associació de Veïns del Carmel per la millora de les condicions de vida, la pavimentació, els subministraments, els equipaments i finalment la reubicació de les famílies barraquistes al  propi barri amb la victòria final dels “Pisos verds” de Raimon Caselles, la construcció d’habitatge social a la zona l’any 1984. L’itinerari inclou la visita guiada al Centre MUHBA: Turó de la Rovira.


Durada: 2h
Recorregut: Turó de la Rovira i Carmel
Punt de trobada:  Plaça de la Mitja Lluna, parada final de l’autobús V17 direcció Carmel
Preu
: 13€ (inclou la visita guiada al Centre MUHBA: Turó de la Rovira)

Aquest itinerari l’oferim per a grups concertats a data i hora i convinguda. Si sou un grup reduït d’amics o bé una associació, entitat, centre o empresa clica a Reserva i t’informarem de les condicions i tarifes que millor s’ajustin a les vostres necessitats.

Només puntualment programem aquest itinerari al nostre calendari per a públic individual. Si vols estar al dia de l’agenda andrònica subscriu-te al nostre butlletí.