ITINERARI

S. XIX La construcció de la Barcelona moderna

Imaginar Barcelona al segle XIX és, sens dubte, emprendre un viatge espectacular. L’aparició de la màquina de vapor, l’arribada del tren, la immersió de l’Ictineu i la descoberta del fons marí, la il·lusió projectada pel cinematògraf, l’eixamplament de la ciutat i l’aplicació de noves teories urbanístiques o l’esperança a mans de les vacunes contra el còlera ens evoquen una ciutat bolcada al progrés que prometien la ciència, la tècnica, els nous invents i la medicina.

Amb aquesta ruta ANDRONAcultura us proposem recuperar el flâneur i deambular per l’atractiu i prodigiós bullici de la ciutat del XIX, al mateix temps que descobrim les llums i les ombres del camí de Barcelona cap a la modernitat, els seus protagonistes i la societat, sovint convulsa, que fou testimoni de la immensa catarsi. Llavors, una nova elit nascuda entre Catalunya i Amèrica, consolidava fortunes en tèrbols negocis colonials i reinvertia capitals en la incipient societat industrial. Els guanys de l’esclavisme acompanyaven el naixement del proletariat i Barcelona iniciava d’aquesta manera el camí a la modernitat tecnològica.

Moviment i connectivitat esdevindran els dos eixos sobre els que construir les noves societats urbanes. Multituds de transeünts, animades terrasses, balls i concerts o el fugaç deixant del fum del ferrocarril passaran a ser els nous motius iconogràfics dels artistes moderns, aquells que convertiren les estacions de tren en les noves catedrals de la humanitat mentre cercaven la revelació de l’universal en allò transitori. A contracorrent de la nova moral burgesa, dandys, flâneurs i bohemis es convertiran en els nous arquetips urbans fent de la vida art i de l’estètica rebel·lió.

Acompanya’ns a descobrir una ciutat gresol de la incipient societat de masses que fou objecte dels conservadors interessos de bona part dels anomenats indianos, els qui implantaren les màquines del dit progrés, però que fou també escenari de l’organització obrera que dignificà la comunitat treballadora, i de l’arribada de l’humanisme il·lustrat i de nous corrents artístics que, enderrocant la superstició imposada, foren la veu que proclamava la revolució industrial com l’eina definitiva per millorar el món.


Durada: 2h
Recorregut: Ciutadella, el Born, Passeig marítim
Punt de trobada:  Parc de la Ciutadella (sota l’Arc del Triomf)

Aquest itinerari l’oferim per a grups concertats a data i hora i convinguda. 

Només puntualment programem aquest itinerari al nostre calendari per a públic individual. Si vols estar al dia de l’agenda andrònica subscriu-te al nostre butlletí.

 

Per a més informació i reserves d’aquest itinerari heu de contactar amb lautor de la ruta, Marc Jobani, a través del correu electrònic: marcjobani@gmail.com