ITINERARI

Oci, propaganda i organització obrera a la ciutat industrial

A principis de segle XX Barcelona bullia d’efervescència. La revolució industrial havia propiciat la 1a Exposició Universal a l’Estat espanyol, la construcció del primer submarí, i l’art modernista. Tanmateix, això mai hauria estat possible sense els milers i milers d’obrers i obreres que constituïren la seva força de treball. La seva empenta i la lluita per la dignitat del proletariat va forjar també el caràcter apassionat, enèrgic i insubordinat de la ciutat.

A partir de l’eix viari del Paral·lel ens aproparem a l’època que va posicionar la ciutat en allò conegut com les societats de masses, on l’opinió pública començà a exercir una llibertat d’expressió que clamava per uns drets socials que les classes dominants s’obstinaren en no reconèixer en múltiples ocasions.

Ens endinsarem a l’enigmàtica Terra Negra, rememorarem la vaga general de la Canadenca així com l’escenari del primer discurs públic de Salvador Seguí “el Noi del Sucre o les lúcides i excitants paraules de l’anarcosindicalitsa Teresa Claramunt al Teatro Circo Barcelonés i els qüestionables processos de Montjuïc. Així mateix, tractarem també l’oci i allò més lúdic en la vida dels treballadors i treballadores de la ciutat, del caràcter festiu i vital de les seves reunions i les animades tertúlies polítiques a les terrasses dels cafès de l’avinguda Marqués de Duero o l’extensió dels sicaris pels carrers del barri Xino i el Districte V en els anys 20,  els mítings i representacions teatrals de denúncia de la causa contra Francesc Ferrer i Guàrdia i en favor de l’abolició de la pena capital durant la II República o el procés de col·lectivitzacions durant la guerra en el sector d’Espectacles en el llavors conegut com el Broadway de Barcelona.


Durada itinerari: 2h
Recorregut: Raval i Poble sec
Punt de trobada: Metro Drassanes (Sortida Sta. Madrona)

Aquest itinerari l’oferim per a grups concertats a data i hora i convinguda. 

Només puntualment programem aquest itinerari al nostre calendari per a públic individual. Si vols estar al dia de l’agenda andrònica subscriu-te al nostre butlletí.

 

Per a més informació i reserves d’aquest itinerari heu de contactar amb lautor de la ruta, Marc Jobani, a través del correu electrònic: marcjobani@gmail.com