APRENDRE I CONÈIXER. Cursos d’Història a l’Ateneu Barcelonès

Des del 2011 l’equip d’ANDRONAcultura creem, el·laborem el pla docent i impartim el curs anual d’Història i Humanitats que ofereix l’Ateneu Barcelonès a partir del qual ens hem endinsat en diferents etapes de la nostra història.

Cursos realitzats:

 

Curs 2019-20 LA CACERA DE BRUIXES

El curs d’enguany dedicarà la seva atenció a un dels episodis més inquietants de la nostra història col·lectiva: la cacera de bruixes. En primer lloc, qüestionarem el fenomen social que a la Catalunya del segle XVII i XVIII sentencià centenars de dones acusades de tracte amb el diable. Després, interpretarem les llegendes sobre les bruixes que ha construït la literatura popular catalana. I finalment, identificarem el gir que aquest concepte ha pres en les estratègies de repressió política dels estats moderns.

Curs 2018-19: CATALUNYA SEGLE XX, LES LLUITES PER LES LLIBERTATS 

Curs anual que dedica la seva atenció als corrents ideològics i moviments socials que, des de l’inici del 1900 fins a la Transició, construïren a Catalunya camins per a l’emancipació individual i col·lectiva de la ciutadania. Al llarg de 30 sessions es tracta la presa de consciència de les classes populars i la lluita pels drets socials que foren reconeguts per la Segona República, s’evoca la resistència silenciada sota la dictadura franquista i finalment, s’avaluen les campanyes d’acció de la Transició. El curs ha inclòs una visita a l’exposició Liberxina al MNAC.

Curs 2017-18: DONES: REPENSANT LA HISTÒRIA

En aquest curs anual de 30 sessions es tractava la història del moviment de dones en el context català durant els segles XIX i XX. Des de les primeres veus i iniciatives del Feminisme Històric, passant per les conquestes i reptes del nou context polític de la Segona República a l’esclat de la Guerra Civil, el paper de les dones en la resistència antifranquista i la gran eclosió del moviment feminista durant Transició. El curs va incloure una visita al centre MUHBA Refugi 307.

CURSOS ANTERIORS:

  • Curs 2016-17: REPÚBLIQUES
  • Curs 2015-16: “BARCELONA”
  • Curs 2014-15: LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL
  • Curs 2013-14: 1714, RAONS PER UN NOU FUTUR
  • Curs 2012-13: HISTÒRIA DE L’ALTA EDAT MITJANA
  • Curs 2011-12: HISTÒRIA DE L’ANTIGA ROMA